Slunovrat a bigoš

18. února 2009 v 22:48 | Lucka |  Recepty
Ještě se vrátím k loňské oslavě Slunovratu, která se jako tradičně konala 21.12. 2008. Počasí nám tentokrát přálo, bylo lehce pod nulou. Pamětníci zavzpomínali na roky, kdy jsme pekli buřty v desetistupňovém mrazu, pára nám šla tenkrát od pusy a tiskli jsme se k ohni jako dvanáct měsíčků. Nic takového se letos nedělo. Ono se toho od té doby obecně změnilo dost. Náš bujarý radostný program jsme totiž byli časem nuceni okořenit také zábavou pro děti. A postupně je toho koření nějak víc a víc. Letos jsme se již museli smířit s faktem, že dětí začíná na naší oslavě být téměř více než dospělých. Prostě se nám všem nějak namnožily a ti co žádné nemají většinou nedorazili. Možná je nebaví věšet v mrazu houpačky nebo zapalovat prskavky. Nám skalním však nic nezabránilo ani v pečení buřtů ani ve svařáku. A prskavky a rachejtle jsme si všichni užili. Vše provázela irská hudba z bráchou mistrně instalovaného magneťáku. Pravda, trochu to připomínalo oslavu Bilbových narozenin, pro ty, kdo znají Pána prstenů. Když jsme se později všichni přesunuli dovnitř ke krbu, přišel na řadu BIGOŠ. Toto jídlo by se mohlo klidně vařit na ohni v kotlíku, kdyby v něm už nebylo tou dobou svářo. Tentokrát bigoš vařili brácha s Martinem předem a v hrnci. Musím říct, že v půlnoci měl velký úspěch. Jídlo se původně jmenuje bigos, ale naše verze je odlišná od receptu, proto bigoš. Fotky ze Slunovratu najdete tady, v rubrice Oblíbené stránky - Moje alba - Různé akce a setkání.

A recept je zde:

BIGOŠ
Suroviny:
Kysané a čerstvé zelí, hovězí, vepřové, skopové maso, co kdo rád, klobáska (papriková, debrecínská, pikantní atd - alespoň 2 výraznější chuti), cibule, anglická slanina, sůl, majoránka (lze i oregano), drcený kmín, pepř, bobkový list, česnek
Postup:
Na rozehřátý tuk rozkrájíme anglickou slaninu a zpěníme cibuli.Teď veškeré maso nakrájíme na zhruba stejné kousky, přidáme klobásu a všechno orestujeme. Pak zalijeme vodou (lépe vývarem), přidáme koření, česnek, zelí a sůl. A pak to vše vaříme a vaříme aspoň 2 hodiny, lépe i déle. Barvu by výsledný pokrm měl mít zlatohnědou, chuť malilinko nakyslá a pikantní - lehce pálivá. Vonět by měl po majoránce, česneku a pikantních klobáskách.
Jedna zásada, by ale měla platit vždy: Zelí by nemělo být více než masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Po 2 dnech je nejlepší, ideál je prý po 8 dnech. Stačí jídlo uchovat v chladu a odebírat. To musíte posoudit sami, nám tak dlouho nevydržel, protože se snědl. No a příloha - dobrý chleba a pivo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zdeněk Zdeněk | Web | 21. února 2009 v 15:28 | Reagovat

Zajímavý blog. A ten bigoš si někdy zkusím uvařit.

2 Dajuška a Askuška Dajuška a Askuška | Web | 21. února 2009 v 18:19 | Reagovat

děkuju za pochvalu, tady je to taky krásné!

3 Radka Radka | Web | 21. února 2009 v 20:35 | Reagovat

ach, jak ti rozumím. taky ležím v posteli, a koukám z okna na kopce, a říkám si, jak tam musí být krásně...Achjo. Mimochodem, děkuju za recept na bigoš, přítel, tedy expřítel, nebo já nevím co on je, ale to je fuk, ho miluje, a ráda bych se ho naučila:-) dík...

4 Mlle Mlle | Web | 22. února 2009 v 16:46 | Reagovat

To je ale hezká tradice! Dobrý nápad na to, jak se sejít a jak volit program... Bigos je tuším původem polské jídlo, ne?

5 Míra.P Míra.P | E-mail | Web | 22. února 2009 v 18:05 | Reagovat

Pěkný večer.

Žena říká že už to jedla a že je to mňamka a že nám to udělá.Přidal jsem do článku dva detaily s popisem abys měla představu jak taková průchodka-zděř pro drátek vypadá a funguje.Doporučuji.

6 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 11. března 2009 v 13:39 | Reagovat

Bigoš je název jídla,který slyším poprvé,ale dobré to určitě bude,soudě podle ingrediencí.Určitě to vyzkouším.Bigoš u nás ještě nikdo nejedl :-)

7 Eliška Eliška | Web | 24. března 2009 v 8:27 | Reagovat

U nás se tomu říkalo Bigos, je to polské jídlo a je to veliká dobrota. Vaříval ho můj tatínek. Já bych tam jen nedávala tu anglickou a tu majoránku. Mňam mňam.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.