Mléčný pramen vyschl

5. března 2011 v 0:41 | Lucka |  Kozy
S blížícím se jarem začíná každoročně našim kozám krátká dovolená. Jejich rekreace spočívá v tom, že na pár týdnů přestanou dojit a to až do chvíle, kdy se jim v dubnu narodí nová kůzlata. V praxi to vypadá tak, že začnu čas dojení postupně odkládat, až se přestane tvořit i ten poslední hrníček mléka, koza zaprahne a nastane období klidu. Koza odpočívá a já si najednou oddechnu, protože nemusím běhat dvakrát denně s hrncem ke stáji. Jaká úleva! Má radost z nicnedělání má však jepičí život...

I letos konečně přišel ten den, kdy jsem odcházela od stáje s prázdným hrncem. Jak je najednou všechno snadné - jen nakrmím, zkontroluju vodu a hned můžu běžet zpátky do tepla. Doma nemusím nic zahřívat a nemusím potom mýt hrnce. A taky nemusím mléko chladit a uklízet do ledničky. Najednou je v ní tolik místa...

Dopoledne jdu uvařit dětem bramborovou kaši. Ve špajzu stojí železná zásoba pro případ nouze - tři krabice mléka kravského. Stříhám růžek tetrapaku a užívám si to. Bramborovou kaši u nás neředíme - spolkne půl litru mléka. Ze stejné krabice ještě po chvilce zadělám těsto na knedlíky a zbytek vypiju sama jen tak. Není tak dobré jako mléko čerstvé, ale zase je bez práce.

Na odpoledne mám připravené rozmrzlé jahody na jahodový koktejl. Házím do mixéru základní suroviny a otvírám druhou krabici mléka. Naliju ji tam skoro celou, jen trochu odměřím zvlášť do sklenice, kterou opět vypiju jen tak. Já, mlékofil...znovu zalituji, že se to krabicové mléko tomu normálnímu podobá tak málo. Ale ta pohoda... Mixér zarachotí, dílo je v mžiku hotovo. Koktejl rozliju do několika sklenic a polovinu odnesu o patro výš Myšáčkům. Jak rychle nápoj vznikl, tak rychle mizí...

"Děti, co byste si daly k večeři?"
"Buchtičky se šodó!!!"
Buchtičky? Není problém. Mám je hotové v krabičkách v mrazáku, jídlo bude než bys řekl švec. Beru ze špajzu poslední krabici mléka, čímž je železná zásoba fuč. Namíchám v hrnci šodó. Co se nenalije okamžitě na buchtičky, z toho budou na zítřek piškotové poháry. Krabici použiju celou, aby bylo výsledné hmoty dost. Bokem tentokrát neupiju raději nic.

Večer popadnu ze zvyku hrnec a jdu ke stáji. Ale kdeže, dnes ho přece nepotřebuji! Pomalu mi dochází souvislosti. Co dám dětem k snídani? Představuji si ráno ten kravál bez jejich oblíbeného kakaa! Aj, aj, tumáš čerte kropáč!
Ale je málo hodin, není nic jednoduššího než zajet pro jeden karton do nejbližšího supermarketu...

Při cestě uličkou s nákupním vozíkem mě napadá, že bych měla vzít možná rovnou kartony dva. Mléka jsou hned tady za rohem...nejsou! Sakra, vždyť ještě loni tady byly! Naštěstí se nestalo nic tak strašného, jen za tu dobu mléka odputovala o pár metrů dál na druhý konec supermarketu. Když jsem je konečně našla, spadla mi čelist. To už to mléko stoji TOLIK? Na plnotučné mléko mě rázem přešla chuť. Nakládám do nákupního vozíku jen jeden karton polotučného. Koneckonců - mléko jako mléko, za tu cenu bychom mohli za chvilku jíst kobylí vejce...

Ráno stojí v kuchyni na stole zlověstně dva prázdné džbánky. Jsou od tety. Očekává, že je naplním mlékem čerstvě nadojeným, protože neví, že sezóna právě skončila. Začíná se mi trochu stýskat. Když to vezmu kolem a kolem, podojit dvě kozy není zas tak těžká práce...

Honzík odchází do školy, takže snídá první.
"Mami, tys dneska nebyla dojit?"
"Jak jsi na to přišel?"
"Protožes mi dala včerejší mléko. Je nějaké zkažené!", šklebí se nad hrnečkem krabicového UHT produktu.
"Mléku nic není, dej si tam víc kakaa.", snažím se vybruslit ze situace.
"Tak jsi mi ho naředila vodou!"
Vida, máme doma mlsné jazýčky...
"Nenaředila, to je krabicové mléko!"
"Aha..."
Synek konečně pochopil vážnost situace a chápe se hrnku s pitím. Rezignoval. Sláva!

Malý Vašík vstává později, takže Honzík je tou dobou už ve škole. I druhý synek tentokrát usedá k hrnku mléka z krabice. Dívá se, dívá a pak se ptá tak, jako každý den:
"Mami, je to mlíčko od naší kozičky?"
"Jo.", lžu.
Tváří se spokojeně. Hrnek v něm zmizí, pak si dá ještě nášup.
Dobře to dopadlo.
Zbytek krabice do oběda nevydrží ani náhodou, protože jsem tu ještě já, mlékofil...

Po snídani jdu ke stáji krmit. Hrnec s sebou nenesu a štve mě to. Teprve nyní si plně uvědomuji, že pramen vyschl. Sakra! Teď se na něj něco načekáme! Házím seno koním a potom kozám. Kozy chroupou, stříhají ušima a šibalsky do sebe strkají. Potom si obě lehnou pod jesle, udělají si siestu, budou celé dopoledne zvolna přežvykovat a přitom se spokojeně usmívat. Aby ne, mají přece dovolenou! Bezstarostnou, neproduktivní, s plnou penzí.
A my to musíme zkrátka nějak vydržet...


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 MirekČ MirekČ | Web | 5. března 2011 v 7:36 | Reagovat

Klidně bych choval kozy a dokonce i krávy. Mám zvířátka moc rád. Jen to dojení!!! Musel bych si pořídit ten "mlékodojič"...:-D

2 Míra.P Míra.P | E-mail | Web | 5. března 2011 v 8:04 | Reagovat

Jo kluci si zvykli na pořádnej materiál a teď jim ta bílá voda nejede.Já beru dvakrát v týdnu po dvou litrech domácí mléko od kolegyně z práce a tomu se fakt nějakej krabicák nemůže rovnat.
Říkám Martinovi že máme indiánské mléko protože ta kolegyně vypadá jako indiánka a i se jí tak říká. :-D
Takže indiánskému mléku zdar! ;-)

3 Čerf Čerf | Web | 5. března 2011 v 8:30 | Reagovat

To je ten drobný rozdíl, když se mléko dojí a když se vyrábí - pravděpodobně krakováním ropy. Zkušený ochutnavač (Honzík) se rozhodně nenechá opít rohlíkem :-).

4 Radka Radka | 5. března 2011 v 8:56 | Reagovat

taky si na jazyku pamatuju chuť "mléka" a trpím, když konzumujeme to kupované. Navíc cena neodpovídá absolutně ničemu. Je to smutný. A ještě smutnější je, když nám nedaleko instalovali mlékomat, na opravdové čerstvé mléko a já tam s lahvemi vyrazila s pocitem, jak mi děti vděkem padnou k nohám. Houby. Prodělala jsem šok. Děti pravé mléko odmítli pozřít. Jedno jen proto, že "to" nebylo z krabice, druhé ochutnalo a vyplivlo...Jsou už naprogramovaní, k radosti výrobcům té bílé sr..y, pouze na předražené "mléko" z éček. :-(

5 Naďa Naďa | Web | 5. března 2011 v 9:19 | Reagovat

Tak já to se zvířaty neumím ani náhodou, ale kvalitní mléko taky ráda. Pamatuji doby, kdy mléko zkyslo a bylo výborné nebo se z toho zkyslého mléka udělal vynikající tvaroh. A ve smetaně byly hrudky a tou se polévaly ovocné knedlíky ...

6 Karoll Karoll | Web | 5. března 2011 v 9:23 | Reagovat

jste na mléku dobře závislí :D

7 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 5. března 2011 v 9:43 | Reagovat

Když byly moje děti malé, chodívali jsme s konvičkou na čerstvě nadojené mléko k poslednímu chovateli krav u nás na vesnici. Pokaždé jsem shora sesbírala hrnek husté smetany. Byla to jedna báseň. Pak jsme si museli zvyknout na kupované lahvové a krabicové, ale je to sakra rozdíl.

8 Gandelion Gandelion | Web | 5. března 2011 v 10:40 | Reagovat

Krabicové nekupujeme od doby, co si můj tatínek našel jako přítelkyni paní doktorku přes výživu - ta nám to všem náležitě vysvětlila :-D
Nicméně teď, kdy nám každý pátek večer před domem zabučí auto a přiveze čerstvé mléko od krávy, je to úplná pohoda. To mám už i chuť vytáhnout léta založenej recept na domácí kravskou mozzarelu ;-)  :-D

9 AjA AjA | Web | 5. března 2011 v 10:57 | Reagovat

uprimne za sebe mohu rict, ze mi kozi mleko nechutna... nevim proc, ale kozi syr, hmmmmmm, to ano :)

10 capaill capaill | 5. března 2011 v 11:00 | Reagovat

Ahoj prosím zkoukni můj blog - Předem děkuju :-)

http://capaill.blog.cz/

Jinak moc hezký blog :-) :-)

11 lenny lenny | Web | 5. března 2011 v 12:50 | Reagovat

Vy budete mít kůzlata až v dubnu? U nás na farmě se narodily už před měsícem, takže kozy krásně dojí... Akorát to ty kůzlata všechno spotřebují, tak jsme na tom stejně. Už se těším, až je odstavíme :)

12 mstajer mstajer | Web | 5. března 2011 v 14:59 | Reagovat

Nojo, krize před příchodem jara... Masopust... Dojídají a dopíjejí se zbytky... Třeba poslední slivovice...

13 Shariony Shariony | Web | 5. března 2011 v 17:50 | Reagovat

Chtěla bych někdy ochutnat skutečné mléko, ne jen to z krabice.. Ale jinak ho stejně moc nepiju, nebývá mi po něm dobře.. Myslím ale, že to krabicové mléko může být skutečně ředěné. Je to jako s medem, do obchodů ho míchají s cukrem. Včera jsem poprvé ochutnala opravdový med, je krásně hustý, voní i trochu jako svíčky z včelího vosku, je vynikající. S tím kupovaným se to nedá srovnat..

14 Jobe Jobe | Web | 5. března 2011 v 19:15 | Reagovat

Teda, na vašem blogu mi občas tečou sliny a dnešek je toho důkazem. Kozí mléko mi chutná, i kravské a kakajíčko, to je moje hobby. Ale krabicové mléko nekupujeme, jen zelené Bio a modré polotučné od Olmy. To je husté a dobré a taky samozřejmě drahé. S chutí bych choval kozy, jen nemám kde. Na naší zahradě by sežraly ženě kytky a ta by nás tedy vyhnala asi všechny.:-)

15 Lucka Lucka | Web | 5. března 2011 v 20:15 | Reagovat

[1]: Mlékodojič je fajn, ale ne při dvou kozách. Strávil byste čištěním hadiček mlékodojiče o hodně víc času než dojením ručním. :D
[2]: Skvělé! Věřím, že nad indiánské mléko není! :-)
[3]: Já bych nad těmi krávami nelámala hůl. Ovšem když se rozhlédneme, kolik kosmetiky a sarapatiček se vyrábí z mléčného tuku a bílkovin, snadno si spočítáme, kolik toho na nás v té krabici asi zůstalo... 8-O
[4]: Hm...zdá se, že máme opačný problém. :D Já to nedavno řešila tím, že jsem do hrnku krabicového mléka špricala dětem tajně smetanu. Řekla bych, že to máš jednodušší - zkus to svým dětem naředit vodou. ;-)  :-D
[5]: Jo,jo! :-)  :-)  :-)
[6]: To rozhodně! :-D
[7]: Jo, sakra rozdíl! :-?
[8]: Nojo, vy máte vlastně tu pojízdnou krávu. To se máte! Docela by mě zajímalo, co to ta doktorka říkala..? 8-O
[9]: Hmmmmm! :-P
[10]: Neděkuj, nemáš zač.
[11]:My připouštíme až tak někdy kolem Mikuláše, aby se kůzlata rodila až v době, kdy je poměrně teplo, mohou být s kozama na pastvě a když začnou sami žrát, nemusíme jim dávat seno. S dřívějšími kůzlaty bývá víc práce, někdy taky umí ještě udeřit pořádné mrazy. Většinou se to dělá kvůli tomu, aby byla kůzlata k prodeji na Velikonoce. Na odstav se taky vždycky těším. ;-)
[12]: Naštěstí potravinová krize s příchodem jara je jen jednou ročně. :-D
[13]: Krabice je zkrátka karbice! Ale na její obhajobu musím říct, že jsem s ní z nouze krmila mrňavé kůzle a docela v pohodě přežilo. Takže takový sajrajt to snad taky nebude, i když je hnusné. :-D
Viz: http://lucka345.blog.cz/0904/kde-rozum-konci
[14]: Jak nesnáším všechno BIO, tak zde musím uznat, že tohle zelené mléko je opravdu vynikající! :-P Kupuju si ho jen výjmečně jako chuťovku. Ta cena je totiž normálně sprostá! :-? [:tired:]

16 Janah Janah | Web | 5. března 2011 v 20:47 | Reagovat

Tady ve Švédsku vůbec trvanlivé krabicové mléko není! O_O Je tu jen mléko čerstvé (byť také v krabici), co se musí spotřebovat do asi 5 dní, když zkysne dá se použít na tvaroh apod. V ČR se mu podobá pouze už zmiňované BIO. :-P

17 Melie Melie | E-mail | 7. března 2011 v 10:01 | Reagovat

Taky jsem mlékofil, úplně Vám rozumím :) žel kozenku zatím nemáme, ale chystáme se mít, jen ještě nevíme, jestli je lépe pořídit si ji od kůzlátka, ochočit, vymazlit nebo už dospělou, rozdojenou. Stále váháme. Kupujem skoro jen to zelené Bio mléko (jako těhotná jsem ho vychlastala na posezení každý den a ještě bych si dala), krabice jen výjimečně, když už není zbytí. Je to drahé a ošizené. Držím Vám palce, abyste to bez pořádného mléka vydrželi a aby kůzlátka i kozenky byly zdravé a veselé.

18 Sikar Sikar | Web | 7. března 2011 v 10:16 | Reagovat

teda, mléčné patálie...

připomnělas mi kamaráda mlékofila, co si klidně uvaří rýži a tu si zalije mlékem... nebo do mléka dává škvarky, aby nabobtnaly.

19 brabi brabi | Web | 7. března 2011 v 12:09 | Reagovat

Jako malá jsem pila na prázdninách na venkově čersvě nadojené, teplé mléko a jeho chuť si pamatuji do dneška. Teď kupujeme mléko v lahvích, prý čerstvé, ale nesrovnatelně horší chuti. Krabicové vůbec, to je takový humus.

20 Páti Páti | Web | 7. března 2011 v 15:40 | Reagovat

Dobrý den,
máte moc krásné stránky.

Jinak vám závidím život na farmě :)

21 Lucka Lucka | Web | 7. března 2011 v 20:11 | Reagovat

[16]: Švédové mě pořád překvapují! Vidím, že u nás jsme stále o pár let napřed! Safra, to bys jim tam měla aspoň jeden kartonek mléka od nás vzít, aby si toho svého čerstvého náležitě vážili. ;-)  :D
[17]: Vítej v klubu! Nedavno mě tatínek přistihl, jak bojuju s růžkem krabice a nejde mi to otevřít. Povídá: "Má to cenu? Nechceš si tam radši udělat dírku a vypít to brčkem?" Mléku zdar! :-D
[18]: Při cestě za hranice vlasti je mým pravidlem číslo jedna koupit tamější mléko a degustovat. ;-)
[19]: Výborné je i to mléko z automatu. Jenže nejbližší automat je z nepochopitelného důvodu delší dobu mimo provoz. :-(
[20]: Farma nejsme...i když...skoro. :-? :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.