Medovina žije!

29. června 2011 v 23:12 | Lucka |  Recepty
Dnes odhalím tajemství záhadné fotografie z minulého článku. Jak již kdosi nastínil, otázka to byla až primitivně jednoduchá.
"Je to křižník Potěmkin."
Kdo to řekl?
Ne, to není správná odpověď.
Pravidelným čtenářům patrně neušlo, že pro med nechodím daleko, takže k medovině už zbývá opravdu jen malý krůček. Možná teď někoho zklamu - dosud jsem nezačala s výrobou rumu z brambor, nepokouším se (zatím) o domácí pivo a nerychlím vinnou révu, ze které bych trhala hrozny již v červnu (nemožné na počkání, zázraky do tří dnů).
Vyrábím zkrátka medovinu.

K výrobě medoviny jsem použila Dolské kvasinky. To, co jste viděli na obrázku, je již rozdělaný kvásek. Možná jste si všimli, že o výrobě tohoto lahodného moku jsem již v minulosti psala. Tehdy to byl můj první pokus, kterého bylo jen malé množství, a proto se nedočkal jara, do kterého měl ležet a poklidně zrát.
Tentokrát plánuji vyrobit medoviny více, abychom ji mohli posoudit také po půl roce řádně uzrálou a aby nezmizela chudák celá mladá várka během vánočních svátků, jako se to stalo minule.

Kvásek jsem rozdělala v doporučeném poměru a nechala ho postavený v hrnci pod pokličkou v kuchyni. Co čert nechtěl, zrovna den nato se změnilo červnové počasí, dosti se ochladilo, takže teplota v kuchyni přestala připomínat saunu a vrátila se do normálních dubnových kolejí. Kvásku se to evidentně moc nelíbilo a reagoval tak, že zkrátka mlčel a nedělal nic. Tak uběhly doporučené tři dny, po nich deklarovaných pět a kvasinky v hrnci ani nemukly. Po týdnu jsem začala padat na duchu. Na kapalině se vytvořil podezřelý mnohobarevný škraloup, který nevěstil nic dobrého. Loňský pokus jsem v této fázi tehdy vylila a spláchla. Tenhle kvásek mi začal dělat vrásky na čele. Hledala jsem informace, kde se dalo, ale vypadalo to stále bledě.

Desátý den jsem ráno zoufale zírala do hrnce.
Nic se nezměnilo. Tak tohle je konečná, večer to celé pojede do kanálu...

A jak jsem řekla, večer jsem popadla hrnec, odklopila pokličku a...
pod pokličkou byla pěna.
HEURÉKA!
Mnohobarevný škraloup zmizel neznámo kam. Kvasinky se konečně vzpamatovaly a v bujarém vzrušení škraloup nejspíš sežraly.
A stejně jako když se vylíhnou malá kachňátka, když si přivezete domů nové štěně, nebo když se staráte o kotě rekonvalescenta, i těm kvasinkám jsem chtěla zkrátka najednou nějak přilepšit, prostě jen pro to, že jsou a že žijí. Dolské kvasinky potěší tři věci - teplo, cukr a vzduch. Teplo bylo dost, medu měly plný hrnec, vzala jsem drátěnou metličku a pěkně jim roztok zakvedlala, aby měly vzduchu co jejich eukaryotické tělo ráčí.
Pejsek zavrtí ocáskem, koťátko mňoukne, kachně se spokojeně vytentuje a kvasinky projeví svou náklonnost tím, že vyjdou vstříc. Jak jsem s tím zakvedlala, hrnec v mžiku ožil, zvedla se kupa pěny a ta bleskově vyrostla, až byla nádoba zcela plná a nahoře se udělala vysoká čepice. Ještě kousek a bylo by to jako v pohádce Hrnečku vař a bylo by to mezi námi.
Kvasinky ožily, a jak!

A protože se za těch dalších pár dní v hrnci pěkně namnožily a popučely, nastal čas přestěhovat je do většího. Včera jsem jim namíchala a navařila dalších pár litrů medového roztoku a rozdělila s ním kvásek do lahví.

Vaření medového roztoku a sbírání pěny.

Druhý den již obsah lahve ožívá...

...a stoupají bublinky jako v sodovce

Že se kvasinkám v novém bytě líbí, poznáme již druhý den. Ze dna stoupají stovky bublinek, na hladině se tvoří pěna a v kuchyni je slyšet tlumené syčení. V noci, když všechno utichne, je i z chodby slyšet, jak si kvasinky v láhvích povídají.
Teď mi ještě zbývá doplnit koření a ostatní ingredience. To dám do sítěného pytlíčku a zavěsím do láhví. Jaké bylinky to budou zatím ještě přesně nevím. Prostě půjdu procházkou a uvidím, na co vhodného natrefím. Minule jsem použila lipový květ, mateřídoušku, chmel a hřebíček.

Už to bublá!

A nakonec ještě abych nezapomněla na Kontrolní otázku měsíce června. S první správnou odpovědí přišla Lipetka, plným právem si tedy zasluhuje slíbenou zlatou plaketku.
Gratuluji!

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 mstajer mstajer | Web | 30. června 2011 v 1:21 | Reagovat

Nuže, tomu říkám alchymie! Lipetce gratuluji k plaketce.

2 Veverka Veverka | E-mail | Web | 30. června 2011 v 6:54 | Reagovat

Výherci gratuluji. :-)

A medovina chvíli žije, a pak se zase s láskou pije. :-)

3 Čerf Čerf | Web | 30. června 2011 v 8:18 | Reagovat

Nestačím v údivu kroutit hlavou, co všechno stihneš a do jakých úžasných zákoutí se pouštíš. Ještěže takové typy, jako jsem já, mají možnost si o tom neuvěřitelném světě u tebe na blogu aspoň přečíst. Tak držím palce, ať se medovina povede, je z ní skvělé oblizováníhodné pití, které jenom zašumí a zmizí ve spokojených ochutnavačích :-).

4 Sikar Sikar | 30. června 2011 v 9:14 | Reagovat

Chmmm, článek ve mně probudil chuť na medovinu. Proč už nemají v samošce tu, co byla dobrá a současně i celkem levná?

Chjooo, jdu snít o medu

5 Naďa Naďa | Web | 30. června 2011 v 9:58 | Reagovat

HEZKÝ, škoda, že mě to nenapadlo, mohla jsem mít parádní obrázek :-)

6 Lipetka Lipetka | Web | 30. června 2011 v 13:53 | Reagovat

Jupí, Lipetka má plaketku. Děkuji, děkuji, děkuji.... netřeba již tleskat :-D
Ach, jak mé srdce zaplesalo. Moje první plaketka :-D

7 Jobe Jobe | 30. června 2011 v 18:00 | Reagovat

Lipetce samozřejmě blahopřeju. Docela hezky jsem mlžil, až jsem začal pomalu mít na tu kedlubnovici chuť. Ovšem medovina je medovina... :-)

8 Kubabula Kubabula | Web | 1. července 2011 v 13:35 | Reagovat

Wau, vypadá to dobře:D
jinak u mě na blogu je diskuze o Konci světa, přij´d a zapoj se, vyjádři svůj názor! :o)

9 Janah Janah | Web | 1. července 2011 v 19:01 | Reagovat

Bereš záznamy i na medovinu? :-P  :-D

10 Lawiane Lawiane | Web | 3. července 2011 v 21:18 | Reagovat

po přečtění toho článečku mám pocit, že bych taky měla začít chovat kvasinky, neboť jsou to nějací roztomilý tvorečkové. :D :D Výsledek tvého snažení budu závidět, štve mě, že se medovina nedá pořádně sehnat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.